noscript

Budva

Budva leto 2020

Budva je primorski grad, letovalište i luka u Boko-kotorskom zalivu a kao turističko odredište znana je od 1923 kada su ovde došli prvi turisti. Danas nosi epitet „prestonica crnogorskog turizma“ jer je najposećeniji grad u Crnoj Gori. Budva vazi za jedan od najstarijih mediteranskih gradova jer je osnovan pre oko 2.500 godina, a po legendi njeni prvi zitelji bejahu kralj Kadmo i kraljica Harmonija koji su proterani iz istorijske Tebe i volovskom zapregom u dubokoj starosti stigli ovde među Enhelejce („narod jegulja“). Kadmo je porazio susedne Ilire i osnovao naselje BOUTHOE (bous-na grčkom vo). Pod nazivom „Butua“ grad pominje i znameniti Sofokle u V veku p.n.e. Tokom istorije pa sve do današnjih dana u Budvi su tragove ostavili ilirska, grčka, rimska, slovenska, francuska i austrijska vladavina. Kroz Budvu je 395 godine prolazila granična linija koja je razdvajala Zapadno Rimsko i Istočno Vizantijsko carstvo.
Zaštitnicom Budve smatra se ikona Bogorodice sa Hristom takozvana „Budvanska Gospa“ koja datira sa kraja XIV veka. Grad je osnovan i izgradjen na ostrvu koje je docnije postalo poluostrvo jer se peščanim sprudom povezalo sa kopnom.
Današnja Budva slovi za kulturnu i turističku prestonicu koja je slovenski karakter dobila krajem IX veka. Već dve decenije unazad Budva je domaćin međunarodnog festivala pozorišne, muzičke, slikarske i pesničke umetnosti i kulture.

Zahvaljujući dobrom geografskom polozaju Budva je odlično povezana brodskim, drumskim, zelezničkim i vazdušnim linijama sa ostatkom kontinenta. Aerodrom u Tivtu udaljen je 22 km a u Podgorici 65 km od Budve. Brodovi koriste pristaništa u Budvi i Petrovcu. Budvanska jahting marina moze da prihvati 1000 plovila. Znatan broj turista na ovo područje stigne atraktivnom jednokolosečnom prugom Beograd – Bar.

Budva Apartmani leto 2020

Stari grad je najatraktivniji deo Budve. Sagradjen je na malom ostrvu koje je peščanom prevlakom vezano sa kopnom i tako je nastalo poluostrvo. Takva poluostrva su prirodni raritet i retkost u svetu i nazivaju se tombolo, a za najpoznatiji tombolo vazi Sveti Stefan. Zidine starog grada Budve datiraju iz srednjeg veka, iz ere vladavine Mletaka. Prvi put su bile porušene u zemljtresu 1667 godine kada su na ruševinama starih podignute nove zidine. Grad je doziveo još jedan zemljotres 1979 godine posle kojeg je Budva renovirana i uredjena kako danas uzgleda.
Stari grad je ambijentalna celina koju čine splet ulica, trgova, bedema, kule i piloni i gradske kapije u kojoj su smeštene mnoge galerije, trzni centri, restorani, barovi. U njemu se odrzava „grad teatar“ a Pesma Mediterana na Trgu slikara podno zidina. Sem starog grada paznju posetioca privlace i crkve Sveti Ivan, Sveti Sava, Sveta Trojica, manastir Podostrog.
Muzej grada Budve – Smešten je u starom gradu i u njemu se nalaze etnografske, umetničke i arheološke kolekcije, a u parteru je lapidarijum. Izlozeni eksponati su svedočanstvo o zivotnim uslovima grada tokom prošlosti. Muzeju je 2005 god. dedeljena nagrada “Green apple“ za očuvanje arhitektonske baštine.
Spomen dom Stjepana Mitrova Ljubiše – spomen dom najpoznatijeg Budvanina smešten je u rodnoj kući pisca, prevodioca, publiciste i političara Stjepana Mitrova Ljubiše (1824-1878)
Citadela – ranije poznata kao Castello di Maria ili Kaitel od nastanka do danas imala je razne svrhe: svetilište, gradsko upravno središte, vojni garnizon. Prema arheološkim iskopinama tokom V I VI veka tu je najverovatnije postojao antički Akropolj. Današnji izgled citadela je dobila u XI ili XII veku a kasarnu koja je ulaz u srednjevekovni grad sagradili su Austro-Ugari 1837 godine. Na mestu stepeništa koje danas vode do ulaza tu je nekada postojao pokretni most.
Ostrvo Sveti Nikola – je najveće u Crnoj Gori i prirodni rezervat a do njega se moze doći samo brodićem. Stanište je jelena lopatara i dom za još nekoliko zivotinjskih vrsta. Ostrvo je još znano i kao „Hawai“ i Školj (na italijanskom stena) i na njemu je crkvica posvećena Sv. Nikoli za koju se smatra da je sagrađena u vreme krstaških ratova.
Brdo spas nazvano po crkvi Svetog Spasitelja koja je davno postojala na vrhu. Na Spasovdan su zitelji Budve odlazili na hodočašće u tu crkvu zokom kojeg su devojke usput brale cveće i plele vence za kosu. Nakon liturgije odrzavalo se veselje tokom kojeg su mladići i devojke igrali ples “vilino gumno”
Manastir Stanejivići – Nalazi se severno od Budve a značajan je jer je u njemu 1798 godine proglašen prvi Crnogorski zakonik. Manastirski kompleks sadrzi 3 crkve.
Sveti Stefan – Nosi naziv po istoimenoj ostrvskoj crkvi a prvi pomeni o naselju datiraju iz 1442 godine kada istorijski spisi beleze sukob Paštrovića sa hercegom Stjepanom Vukčićem Kosačom. Po predanju sagradili su ga Paštrovići od blaga kojeg su se domogli u boju sa Turcima 15.8.1539 god. Kako je plen bio izuzetno bogat, da se ne bi glozili oko raspodele dogovorili su se da sagrade tvrđavu. Sveti Stefan je bio centar knezevine Paštrovića i utočište od turkih i mletačkih nasrtaja. Poznat je i kao “mesto od pravde“ jer je na njemu odrzavana „Bankada“ -skupština i plemenski sud bratstva Paštrovići. Od 1960 Sveti Stefan je grad–hotel najviše zahvaljujući slikarima Petru Lubardi i Milu Milunoviću koji su vizionarski sagledali Sveti Stefan kao atrakciju zbog retkog prirodnog fenomena (tombolo ili prevlaka) – peščanog spruda kojim je ostrvo povezano sa obalom i preobraćeno u poluostrvo akumulativnim radom talasa i peska. Već 1972 godine vizija je dobila svoju potvrdu – Sveti Stefan dobija „Zlatnu jabuku“ – priznanje za najekskluzivnije letovalište na svetu. Na Svetom Stefanu boravile su brojne ličnosti svetskog jet-seta: Sofija Loren, engleska princeza Margareta, italijanski kralj Umberto II Savojski, Doris Dej, Silvester Stalone ,Kirk Daglas, Bobi Fišer…