Grčka

Letovanje u Grčkoj

 

Ako ove godine odaberete da provedete leto u Grčkoj, sigurno da ste napravili odličan izbor, jer je ova zemlja kolevka civilizacije, demokratije, prelepa država čije obale zapljuskuju tri mora. Grčka je jedna od najposećenijih turističkih destinacija naših turista. Jedan od razloga, pre svega, je taj što je Grčka jedna od retkih država čiji narod gaji iskreno prijateljstvo sa nama. To iskreno prijateljstvo je potvrđeno i kada je bilo najteže, jer prava prijateljstva ne biraju situacije, nego su tu uvek. Zato se na odmoru u Grčkoj ne osećamo kao stranci već se razumemo bez obzira na jezik, sa kojim naš nema baš mnogo sličnosti, ali ima zajedničku istoriju iza sebe kao prevodioca. Koliko ima drugih razloga? Tu ćemo pokušati da pomognemo.

Kontinentalna ili ostrvska Grčka?

Izbor idealne destinacije za letovanje u Grčkoj je najteži deo odluke. Grčka je pre svega poznata kao ostrvska država sa veoma razuđenom obalom. Pored kontinentalnog dela Grčka obuhvata i preko 1400 ostrva sa ogromnom dužinom morske obale. Prosto je nemoguće obići sva ostrva, dok su neka i nenaseljena, te se stoga mogu posetiti samo na krstarenjima.
Poznatija su Jonska ostrva kao sto su Krf, Lefkada, koja je spojena sa kopnom, Kefalonija i Zakintos, dok se od poznatijih Egejskih ostrva izdvajaju Tasos, Skiatos, Evia, Rodos, Ios, Mikonos, Santorini… najveće grčko ostrvo u Sredozemnom moru, kao i u celoj Grčkoj je Krit, a pored Krita kao atraktivna destinacija se izdvaja i Kipar koji se deli na grčki i turski deo.

Kontinentalna Grčka je ne manje atraktivna i zanimljiva od Ostrvske Grčke.
Magični Epir okupan u mirnim tonovima Jonskog mora, grčki Karibi oličeni u bezbrojnim uvalama Sivote, Parga kao grad istorije, prošlosti, ljubavi, savršene plaže Vrahosa
Sa druge strane kopna Grčke leži, nama tako “domaća” Olimpska regija. Koliko god puta da izgovorimo Paralija, Leptokarija, Olympic BeachNei Pori ili Platamon, uvek ćemo prvo pomisliti na prostrane plaže, brojne markete, miris girosa i ribe, najpovoljnije cene… Ako želite da potrošite malo i govorite našim jezikom, onda birajte pogled na grčki Olimp.

Najpoznatije grčko poluostrvo Halkidiki sa svoje tri geografske podceline koje čine Kasandra, SItonija i Atos i turističkim centrima koji okružuju Solun, predstavlja ogromno turističko blago Grčke.

Svake godine stotine hiljada turista svoje uspomene stvaraju upravo u Polihronu, Furki, Pefkohoriju, Haniotiju. Takođe, i u mirnim ulicama Sivirija ili na ludim žurkama u Kalitei. Svako bira svoj ritam, svoj najbolji hotel ili omiljenu vilu.
Sitonija ima preko 70 izvrsnih plaža koje mogu doskočiti čak i onima na Kritu i Zakintosu. Njeni turistički centri u Sartiju, Neos Marmarasu, Vurvuruu, Metamorfozisu, Nikitiju, Toroniju svake godine privlače najveći broj turista iz Srbije. Naš vam je savet da se sami uverite u neponovljivu umetnost prirode na Sitoniji.

A Atos, kao tihi čuvar nekih drugih vremena, Sveta Gora na kojoj su mnogi srpski kraljevi pronašli svoj mir, danas je i dokaz skladnog spoja modernog i urbanog sa onim što je ostalo iz prošlosti. Uranopolis i Jerisos su oaze za one koji žele mir, najukusniju ribu i zlatne plaže.