noscript

Nova Godina 2020

Sa Galileo tursom u Novu 2020. godinu!

Nova Godia 2020 –  Putovanja su nove uspomene, prijatelji, nove ljubavi i nova znanja… A ona za Doček Nove godine su posebna…tada se drugačije smejemo, volimo, obećavamo, maštamo, odlučujemo, okrećemo novi list 🙂 Izaberite sa nama savršenu destinaciju da prve minute Nove 2020. godine zajedno učinimo nezaboravnim!

Nova godina 2020 donosi i nove odluke – mnogi ljudi prave novogodišnje rezolucije i postavljaju sei ciljeve za narednu godinu. Nov početak je pravo vreme da se osvrnemo i vidimo šta smo sve postigli u prethodnoj godini, kao i da utvrdimo šta je to što tek želimo da postignemo.

Zašto se slavi Nova godina i kako je nastao običaj slavljenja Nove godine?

Po definiciji Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski, ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini. Jedan od najstarijih običaja čovečanstva je proslava Nove godine.

Kako je to počelo?

Sve kulture i narodi koji koriste kalendar slave i vesele se Novoj godini. Neki kažu da su Kinezi prvi slavili Novu godinu, drugi su bili stari Germani ili Rimljani. Znamo da su Kinezi oduvek poznavali svoju Novu godinu, koja dolazi posle naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana.

Stari Germani su počeli slaviti Novu godinu kao obeležje promene godišnjih doba. Zima u njihovoj zemlji počinje otprilike sredinom novembra, a to je bilo doba kad su stanovnici sakupljali žetvu. Budući da su se tada svi okupljali, radosni zbog obavljene žetve i odmora koji je nastupao, veselili su se, pa je tako i nastao njihov praznik, početak Nove godine, premda je mesec bio novembar.

Kad su Rimljani osvojili Evropu, promenili su vreme slavljenja, pa se Nova godina počela slaviti prvog januara prema gregorijanskom kalendarom. Za njih je Nova godina predstavljala simbol početka novoga života i novih nada za budućnost. Ovaj običaj i značenje što se pridavalo Novoj godini ostali su sve do danas. Zbog toga i mi dočekujemo Novu godinu veseli i srećni, jer se nadamo da će nam doneti sve najlepše i da će biti puno bolja nego prošla.

Doček nove godine je na staru godinu, 31. decembra (zadnji dan u godini) slavi se širom sveta. Često se po većim gradskim trgovima slavi vatrometom, pevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći kad se ispaljuju rakete.

Koliko dugo se slavi Nova godina?

Jedan od prvih naroda koji je počeo slaviti Novu godinu su Kinezi, a trgovci su se tada međusobno darivali sitnicama.

Slavlje ulaska u novo razdoblje staro je gotovo koliko i sam čovek. Ravnajući se prema zvezdama, bez čuda moderne tehnike, stari su narodi obeležavali prelaz u novo razdoblje darujući se međusobno sitnicama.

Istorija proslavljanja Nove godine nije pouzdano utvrđena, ali veruje se da su Vabilonci to činili još pre 4.000 godina, kada je proslava trajala 11 dana a svaki se dan drugačije slavio.

Rimljani su takođe slavili Novu godinu, ali se njihov kalendar menjao sa svakim novim vladarom, sve dok imperator Julije Cezar, 36. god. pre. Hrista, nije odredio 1. januar za početak Nove godine. Inače nova godina je kod Rimljana bila posvećena Janusu, bogu sa dva lica od kojih jedno gleda napred, a drugo unazad.

Za katolike i protestante novogodišnja je noć uspomena na svetog Silvestra, 34. papu nakon sv. Petra, prvog koji je preminuo prirodnom smrću, 31.12.335.g. U Evropi se 1. januar slavi od 7. veka, a javno ga se počelo ga se slaviti u Francuskoj tek 1563. godine.

Danas Novu godinu slavimo svi, a ona prvo stiže na Linijska ostrva, dok poslednji slave na Samoi i još nekim pacifičkim ostrvima.

Naš divni kontinent riznica je kulture, umetnosti, istorije, zabave. Sve evropske prestonice i veći gradovi decenijama neguju posebnu novogodišnju magiju i atmosferu. Zato, na Vama je da izaberete, a na nama da ostvariomo 🙂

Možda želite najluđu noć da provedete slušajući Bečku flharmoniju ispred Katedrale Sv. Stefana, ili šetajući ulicama Karla Velikog dok gledate u stotine praških tornjeva, ili ipak gledajući u simbol grada svetlosti… Ako se zapitate da li su i Stari Grci voleli novogodišnje proslave verujemo da će Vam magija Atine dati neke odgovore…

Ludi provod za ulazak u Novu Godinu!

A ako ste mladi studenti i zaljubljeni parovi koji žele malo predaha pred januarski rok, čekaju vas Vroclav i Krakov, poljske prestonice omladine za Novu Godinu. Lude žurke, zabava na trgovima, svirke poznatih bendova, nova poznanstva i nove priče, sve možete doživeti ovde.

Autobusom ili avionom, kolima ili vozom, hoteli ili hosteli, naša ponuda ima svega. Tu je, pred Vama, odlučite se odakle i sa kim ćete ući u 2020. godinu, izaberite jer… Ipak se putuje.