Atos

Atos – istorija, kultura i savršene plaže – Leto 2024!

 

Najpoznatije grčko poluostrvo Halkidiki sa svoje tri geografske podceline koje čine KasandraSItonija i Atos i turističkim centrima koji okružuju Solun, predstavlja ogromno turističko blago Grčke.
Atos,
kao tihi čuvar nekih drugih vremena, Sveta Gora na kojoj su mnogi srpski kraljevi pronašli svoj mir, danas je i dokaz skladnog spoja modernog i urbanog sa onim što je ostalo iz prošlosti. Uranopolis i Jerosis su oaze za one koji žele mir, najukusniju ribu i zlatne plaže.
U predvorju jedine monaške države na svetu, na ulasku u Bogorodičin vrt, na mestu Kserksovog kanala, tamo gde su i Turci poštovali hrišćanstvo, gde su Sava i Simeon postavljali stubove Pravoslavlja, naspram arhipelaga Amuliani sa sedamnaest peščanih ostrva, nalazi se neotkriveni raj za turiste koji poštuju tradiciju, cene porodicu i vole miran i bezbrižan odmor.

Gde letovati na Atosu?

 

Na Atosu postoji nekoliko različitih turističkihg destinacija gde možete provesti svoje letovanje u 2023. godini. Potrudićemo se da vam približimo ova mesta i olakšamo vam izbor 🙂

Ammouliani – ostrvce najbliže Srbiji, prelepa priroda, kultura i istorija, tragovi davnih vremena kada je Ammouliani bio u vlasništvu manastira sa Svete Gore. Fantastične plaže, mir, tišina i pogled na Atos.

Jerisos – maleno, ribarsko mesto sa posebnom atmosferom mira i opuštanja. Nekada drevni grad, a danas jedna od najlepših destinacija na Halkidikiju. Jedna od najlepših plaža čitave Grčke, sa toplim i mirnim morem, odličan izbor za letovanje u 2024.

Nea Roda – zanimljivo mesto, na najužem delu Atosa sa zanimljivim pričama iz nekih davnih vremena, stilskim kućama i mnogo cveća. Plaže Nea Rode su sa zlatnim peskom, čiste i mirne.

Tripiti – ovo mestašce nalazi se na samo 2km od Nea Rode. Blizina Jerisosa i Uranopolisa su takođe velika prednost.

Uranopolis – od antičkog grada do moderne turističke destinacije. Predivna priroda, lepa plaža, mnogo zelenila, spoj noćnog života i duha neke davne istorije.