noscript

Sutomore

Sutomore Leto 2020!

Sutomore se nalazi u opštini Barna Jadranskom moru u Crnoj Gori.  Ovaj turistički centar na mediteranu je drumskim i železničkim saobraćajem odlično povezan sa svim gradovima u Crnoj Gori i zbog toga je u letnjoj turističkoj sezoni najposećenije mjesto za letovanje i odmorPlaže u Sutomoru su prelepo uredjene i prostiru se u dužini od 2km.

Sutomore je gradsko naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Sutomore se može podjeliti na tri dijela: Polje gdje živi veći dio žitelja koje je smješteno na istočnom dijelu Spičanskog polja, obalu koja obuhvata 2km šetališta uz plažu i okolna naselja (Rutke, Brca, Nehaj, Mišići…). Glavna ulica spaja obalu i polje i u njoj se nalaze škola, vrtić, pošta i dom zdravlja.

Početkom avgusta Sutomore ostvaruje preko 10.000 noćenja dnevno. Ovolika posjećenost privlači mlade ljude. Na šetalištu je veliki broj kafića sa živom svirkom. Kafići su smješteni na terasama koje se nalaze uz samu plažu. Terase od morskih talasa štiti kameni zid.

Noćni život je predivan i organizovan je tako da može zadovoljiti sve populacije počev od najmladjih (dnevne predstave za decu), večernji porodični izlasci u restoranima sa živom muzikom i na kraju za tinejdžere postoje dobre diskoteke i folkoteke koje počinju sa radom u kasnim večernjima satima. Na šetalištu je veliki broj kafića sa živom svirkom. Kafići su smešteni na terasama koje se nalaze pored same plaže. Terase od morskih talasa štiti kameni zid i tu se može sa posebnim zadovoljstvom pratiti zalak sunca i uživati uz romantičnu večeru u nekom od mnogobrojnih kvalitetnih restorana.

U Sutomore se direktno bez presedanja može vozom stići iz svih pravaca kako Srbije tako  cele Evrope i zato Vam baš zbog toga preporučujemo ovu destinaciju za letovanje.

Kratka istorija Sutomora

U Spič, region u kojem se danas nalaze Sutomore i Čanj, prvi doseljenici su stigli u XVI vijeku. Od XVIII vijeka u Spiču se nalaze dva velika vinograda: na Spičanskom Polju i u Brcama. Ovo su bili najveći vinogradi na primorju. Grad Sutomore je nastao 1882 godine kada su izgrađene prve kuće na samoj obali.

Sutomore ili Santa Mare (u prevodu – Sveto More) decenijama je bilo ribarsko selo u srcu prirode, utočište pirata izmedu utvrđenih gradova: Opatija Ratac, Stari Bar, Haj Nehaj i dominantnog utvrđenja Tabija (Golo brdo) u odnosu na priobalni prirodni amfiteatar i morski akvatorijum. Naziv mesta nastao je po Sv. Mariji Bogorodici kojoj je posvećen i istoimeni manastir u blizini, na Ratcu. Od Santa Maria>Suta Maria>Suta Mare>Sutomore. Letovalište je smešteno između dva poluostrva Ratac i Maljevik na kojima su ozidane kule, prva u eri Turaka a druga za vreme Austro-Ugarske.

Kroz Sutomore je prolazila granična linija između Venecijanske Dalmacije i Otomanskog carstva. O burnoj prošlosti Sutomora svedoče arheološki nalazi i zapisi, verski objekti… Sutomore je čuveno i respektabilno ime na evropskoj turističkoj mapi. Zahvaljujući geografskom položaju, planinskom zaleđu, otvorenom moru i peskovitim plažama nastali su povoljni klimatski uslovi koji Sutomore uvrščuju u najblagotvornije zdravstveno rekreativne regione na Mediteranu na kojem je na prvom mestu po broju sunčanih danam (285) u godini. Ukupan broj letnjih dana kada najviša dnevna temperatura iznosi 25°C i više je 108, od toga, najviše u julu i avgustu, oko 30 mesečno. Prosečna godišnja temperatura mora je 18°C. Prema predanju tokom 18. veka na boravak i relaksaciju ovamo stizale su i mletačke kontese. Tvrdjava Haj Nehaj je zaštitni znak – sinonim za Sutomore.
Sutomore ima odličan položaj jer se nalazi u središtu crnogorske rivijere. Od Bara je udaljeno 7 km, od Budve 26 km a od Ulcinja 36km. Do Sutomora je lako doći. To je prvo letovalište na trasi i pruge Beograd – Bar. Novi tunel Sozina skratio je vreme putovanja od Podgorice do Sutomora na 0,5 h.

Sutomore atrakcije leto 2020!

TVRDJAVA HAJ – NEHAJ – smeštena je u području Spiča, blizu letovališta Sutomore. Danas postoje urušene zidine citadele Haj – Nehaj, koja je ozidana u eri Mletaka na vrh brda visoko nad morem i obalom negde krajem XV veka. Utvrđenje su u XVI veku obnovili i dozidali Turci. Odmah do utvrđenja je crkva Sv. Dimitrija iz vremena Nemanjica, koja je posedovala 2 oltara (pravoslavni i katoločki). Od jadranske magistrale do tvrđave Haj – Nehaj moze se prići pešice.
CRKVA SV. TEKLE – Osnovana je negde krajem XII-og veka zidana je pritesanim – lomljenim kamenom. Crkva je jednobrodna sa pravougaonom osnovom. Ima polukružnu oltarsku aspidu. Prvobitno je bila pravoslavna da bi docnije dobila i katolički oltar uz južni zid.
Na kraju rta Ratac nalaze se ostaci benediktinsog samostanaBogorodice Ratačke iz X veka. Manastirski kompleks sastojao se od 3 crkve, utvrđenih zidova i kula. Bio je pod Mletačkom upravom od 1444 god. a Turci su ga napali i urušili 1571 god.
CRKVA SVETOG ROKA – SPIČ ovaj spomenik kulture nalazi se poviše tunela na putu Sutomore – Petrovac. Crkva su sredinom XIV veka osnovali i podigli zajedničkim snagama vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti. U to vreme harala je kuga pa je crkva posvećena svecu koji je bio zaštitnik od nje. Za njenu izgradnju korišćen je pritesani kamen.

DVORAC KRALJA NIKOLE – Nalazi se na Topolici, u Baru. Prvi pomen dvorskog kompleksa je u „Glasu Crnogoraca“ iz 1885 god. Kompleks čine veliki i mali dvorac, zimska bašta koju je darovao Emanuel, kralj Italije, i dvorska kapela. Podigao ga je knez Petar Karađerđević, zet kralja Nikole.

Selo Gornja Brca – Nedaleko od Sutomora je tipična ambijentalna celina primorskog sela u kojoj dominiraju kamene kule sa voltovima i objekti i zgrade građene od pirodnih materijala drvo, kamen.