noscript

Gerakini

Mali raj za letovanje u 2020 – Gerakini, Sitonija!

Gerakini je mestašce koje se nalazi u samom srcu zaliva Toroneos koji je deo Egejskog mora, na  početku Sitonije. I ovde je priroda pokazala svoju magiju podarivši mu prelepe plaže i more, borove šume i fenomenalan pogled na moćan planinski masiv koji se izdiže iznad zaliva.

Ovaj gradić je jedno od najstarijih turističkih destinacija na Halkidikiju. Mesto je turistički razvijeno i ovdje možete naći neke od većih i luksuznijih hotela na Halkidikiju, ali isto tako i manje apartmane i kuće. Iako se radi o malom mjestu ne morate da brinete oko namirnica jer postoji nekoliko manjih marketa, a u okviru mini tržnog centra restoran brze hrane (giros), nekoliko butika, mini-market, odličnu poslastičarnicu. Manjih marketa ima i u okviru nekih hotela.

Mesto je usko, ali veoma dugačko, oko 3km i uz more postoji šetalište koje nije pretrpano pa na njemu možete uživati u mirnim večernjih šetnjama sa svojom porodicom. Kako biste se uveče zabavili možete posetiti neki od luksuznih hotela u mestu gde možete uživati u bogatim programima koji nisu namenjeni samo gostima hotela, već i posetiocima sa strane.

Gerakini je ušuškan između dva prsta pa nema puno vetra i idealno je za porodice sa manjom decom.

Plaža u Gerakiniju je, sa kraćim prekidima, duga nekoliko kilometara i uglavnom je peščana, ali boja mora nije tirkizna kao na većini drugih plaža na Sitoniji. Razlog tome je nešto tamniji pesak na dnu mora. Sadržaja na plaži ne manjka, od ležaljki i suncobrana, do taverni, kafića i sportova na vodi. Kao i kod većine destinacija, prava stvar je ako dolazite automobilom ili iznajmite neki u rent-a-car agenciji. Ovo se posebno odnosi na goste kojima malo turističkog sadržaja u Gerakiniju nije dovoljan.

Odavde možete krenuti u istraživanje kako Sitonije, tako i Kasandre, a ni Solun nije predaleko. A onda vam ni mesec dana ne bi bilo dovoljno za odmor! Za večernje šetnje vam preporučujemo Poligiros, do kojeg vodi odličan put u dužini od 15km kilometara. Poligiros nije na obali, nalazi se na 500-600m nadmorske visine, pa u njemu možete uživati malo u neturističkom ambijentu, autentičnoj grčkoj atmosferi. Iz Poligirosa se pruža lep pogled na Kasandru, Sitoniju i zaliv.

Mesto ima lep centar, sa puno kafića i restorana, malim parkom za decu i nešto povoljnijim cenama nego turističkim mestima na obali. U Poligirosu možete uživati u interesantnoj arhitekturi i svežim večerima jer je mesto na većoj nadmorskoj visini, okruženo borovom šumom.

Nea Mudanja je takođe udaljena 10-15 minuta vožnje, veoma je živa tokom večeri, naročito šetalište uz more koje je načičkano restoranima i kafićima, odlična je za snabdevanje pa vam preporučujemo da obiđete i ovo mesto.

Kada su lepe plaže u pitanju, tu već treba da se uputite na drugu stranu, da zađete dublje u Sitoniju. Od Nikitija pa nadalje, prema Neos Marmarasu skoncentrisano je mnogo fenomenalnih plaža, onih koje se ubrajaju u najlepše ne samo na Sitoniji nego u čitavoj severnoj Grčkoj. To su Agios Ioannis, Kalogria, Koviou, Lagomandra… Zapadna obala Sitonije vam je takođe blizu i čuvene plaže Trani Amuda, Lagonisi, Karidi… Inače, Nikiti je od Gerakiniija udaljen svega 25km. U povratku sa plaža možete svratiti u Nikiti ili Metamorfosi koji imaju lepu većernju atmosferu.

Plaža je dovoljno dugačka i široka da na njoj nikada nema gužve, a nema ni problema za parkiranje. Ko traži miran i opušten odmor bez gužve, Gerakini bi mogao da bude pravi izbor.

Gerakini je jedna od najstarijih turističkih destinacija na Halkidikiju i samim tim, obzirom na dug razvoj, ovde se mogu naći neki od najvećih hotela Sitonije ali i veliki broj vila i apartmana.  Ovde ima dovoljan broj supermarketa i drugih turističkih sadržaja, dok je najveće bogatstvo Gerakinija preko 6km duga peščana plaža. Plaža je uređena sa suncobranima i ležaljkama, barovima i kafeima, dakle svako može pronaći nešto za svoj ukus 🙂