noscript

Psakoudia

Psakoudia – odličan izbor na Sitoniji za Leto 2020!

Psakoudia je mesto na početku zapadne obale SitonijeSitonija ima preko 70 izvrsnih plaža koje mogu doskočiti čak i onima na Kritu i Zakintosu: Kalamitsi, Karidi, Lagomandra... Njeni turistički centri u SartijuNeos MarmarasuVurvuruuMetamorfozisu,Nikitiju, Toroniju svake godine privlače najveći broj turista iz Srbije. Naš vam je savet da se sami uverite u neponovljivu umetnost prirode na Sitoniji.
Ovo mestašce je najpoznatije po svojoj nekoliko kilometara dugoj plaži sa zlatnim peskom, nagrađenoj plavom zastavom.  Odavde se pruža prelep pogled na prvi prst HalkidikijaKasandru, a vedrim danima se može videti čak i Atos. Psakoudia je odličan izbor za porodice sa malom decom, parove koji žele privatnost, starije ljude željne odmora. Veliki deo plaže je odlično uređen, postepeni ulaz u tirkizno more, barovi i taverne, a bez velikih hotela i prevelike gužve.

Psakudija, seoce u samom korenu Sitonije, locirano je između dva poluostrva na Halkidikiju, Kasandre i Sitonije. Poznato je po nekoliko kilometara dugoj peščanoj plaži sa zlatno-žutim peskom. Plaža je nosilac Plave zastavice. Samo mesto je nekada bila luka planinskog sela Ormilija i nema puno sadržaja za turiste, već je idealno za sve koji žele miran odmor u blizini odlično uređene plaže.

Psakudija se sastoji iz samo jedne, glavne ulice koja se pruža duž plaže, u kojoj je skoncentrisano 6-7 taverni i nekoliko odličnih barova i kafića na plaži sa lepo uređenim baštama i četiri pristojno snabdevene prodavnice prehrambenih proizvoda. U mestu možete kupiti giros, postoji i palačinkarnica, poslastičarnica, kao i velika igraonica za decu. U Psakudiji postoje i dve pekare i mesara. Sve u svemu mesto ima sve što je potrebno za lep i miran odmor.

Plaža je veoma široka, peščana i sa postepenom dubinom, sa suncobranima i ležaljkama koji se dobijaju besplatno uz piće ili kafu, ali sa dovoljno slobodnog prostora za postavljanje svoje opreme. Zbog lepe plaže Psakudija je u razvoju te u njenoj blizini iz sezone u sezonu niču novi kompleksi sa smeštanijm jedinicama. Boja mora u Psakudiji nije tirkizna, ali je more mirno i čisto.

U blizini Psakudije se nalazi nadaleko čuveni manastir Ormilija koji obavezno treba posetiti, ali i jedan od najznačajnijih grčkih antičkih gradova na severu, Olintos. Administrativni centar Halkidikija, Poligiros, je takođe blizu, pa je i ozbiljnije snabdevanje jednostavno. A tu je i Nikiti, na samo 15km, sa četiri velika supermarketa uključujući i Lidl.

Psakudija je na dobroj poziciji za obilazak i Sitonije i Kasandre. Nikiti je udaljen svega 15 minuta vožnje, a nekoliko čuvenih plaža na Sitoniji se nalazi baš u blizini NIkitija, a na petnaestak minuta vožnje od Psakudije (Agios Joanis, Kalogria i Koviu, ali i Lagonisi, Trani Amuda i Talgo).

Ukoliko tokom odmora volite da obilazite mesta, Poligiros kao administrativni centar Halkidikija može biti interesantan. Nalazi se na obroncima planine, na nadmorskoj visini od 500-600m, pa su večeri u njemu veoma prijatne. Grad nije na obali, pa samim tim nije toliko turistički razvijen i u njemu možete uživati u opuštenijoj atmosferi sa lokalcima na trgu i nešto povoljnijim cenama.

Nea Moudanja je kao i Poligiros, udaljena 20km od Psakudije. Ovo mesto je dosta veliko i živo, sa velikim brojem restorana, kafića, prodavnica i lepim šetalištem uz more i velikom lukom. I Poligiros i Nea Mudanja mogu poslužiti za snabdevanje.

Metamorfosis je malo i slatko mesto, ušuškano u borove, poznato kao vazdušna banja, a od Psakudije je udaljeno svega 10km, pa vam je i ono opcija za lepe šetnje.

Psakudija je odlično mesto ukoliko želite pravi odmor, bez mnogo gužve i turista sa jedne strane, ali odlično i kao baza za obilazak i Sitonije i Kasandre. Psakudjia takođe privlači sve ljubitelje planinarenja, kojima predstavlja bazu za istraživanje planinskog dela Halkidikija.

Odličan smeštaj blizu plaže – Leto 2020 u Psakoudii!

Ovaj turistički centar se stalno razvija, grade se novi, manji hoteli, vile i smeštajni kompleksi i svi su oni veoma blizu same plaže i šetališta. Blizina Poligirosa, jednog od većih centara Halkidikija, olakšava snabdevanje i pruža mogućnost za brojne vanpansionske usluge. Kraj oko Psakoudije je veoma bogat istorijom i arhitekturom. Svakako obiđite Manastir Ormilia, kao i jedan od najvažnijih antičkih gradova u ovom delu Grčke, prelepi kameni grad Olyntos.